Assalamu'alaikum kepada semua peminat Fotogu.Com. Fiuhh~ selepas 2 minggu yang penuh dengan kerja-kerja yang tak mampu dielakkan, akhirnya Fotogu.Com mampu jugak nak menulis entri yang dirasakan perlu untuk kawan-kawan Fotogu.Com diluar sana. Entri ni khas untuk peminat2 Canon yang mungkin keliru samada mahu mengambil Canon 50D atau Canon 550D.

Dalam minggu ni saja, ade 3 orang yang bertanyakan kepada Fotogu.Com yang mana satu lebih bagus?? Canon 50D atau Canon 550D?

Kelebihan Canon 50D daripada Canon 550D (T2i):

  • Lebih besar dan mungkin genggaman lebih selesa (sesuai untuk tangan lelaki yang besar. Kalau perempuan tangan besar pun ok jugak :P)
  • Kelvin control (white balance)
  • Magnesium alloy body (lebih tahan dan kuat)
  • Kebolehan setting format selain JPEG dalam bentuk RAW, sRAW1, sRAW2 berbanding Canon 550D yang hanya memiliki format RAW
  • Mempunyai frame rate (kadar frem) yang lebih tinggi, 6.3 fps berbanding Canon 550D, 3.7 fps. (sesuai untuk yang hendak mengambil gambar sukan atau apa-apa pergerakan yang banyak dalam masa yang singkat)
  • Maksimum shutter speed adalah 1/8000 berbanding 550D hanya 1/4000.
  • Termasuk dalam golongan semi-pro (intermediate)

dan percaya atau tidak..itu sahaja kelebihan 50d dan anda perlu keluarkan duit lebih kurang +RM500 lebih daripada 550d.
Jom kita tengok pulak apa kelebihan Canon 550 (T2i) daripada Canon 50D:


  • Resolusi megapixel yang lebih besar (18.0 Megapiksel untuk 550D, manakala 15.1 Megapiksel untuk 50D)
  • Lebih ringan kerana badan kamera ini lebih kecil dan badannya adalah dari plastik (sesuai bagi sesiapa yang hendak pegang DSLR untuk jangka masa yang lama)
  • Resolusi skrin LCD lebih terang (1,040,000 titik berbanding 920 000 utk Canon 50D)
  • Mempunyai kebolehan untuk merakam video Full HD (1080)
  • Canon 550D menggunakan kad SD/SDHC/SDXC yang mana lebih mudah didapati dan lebih murah berbanding Compact Flash (digunakan pada 50D)
  • Lebih murah (sekitar RM500 lebih murah daripada Canon 50D untuk harga bodi kamera)
  • termasuk dalam golongan entry level (beginner)
  • dan banyak lagi untuk perkara-perkara lain.... (seperti titik fokus dan crop factor yang sama dengan 50D)

Bahkan ada yang mengatakan bahawa 550D (T2i) setanding dengan Canon 7D! (mereka panggil 550D sebagai anak kepada 7D)
untuk lihat perbandingan tu, boleh lihat di Canon 550D anak kepada Canon 7D? (tapi dalam English ^_^)
tapi sekali lagi, ia sebenarnya terpulang kepada minat pengguna. Canon Inc. tidak akan sia-sia mencipta Canon 50D untuk dibandingkan dengan Canon 550D.

Pasti Canon 50D ada kelebihan yang mungkin tidak mampu dijawab oleh Fotogu.Com.

Tambahan lagi, Fotogu.Com BELUM lagi melakukan ujikaji gambar atau 'performance testing' untuk hasil tangkapan gambar dari Canon 50D. Mungkin ia lebih baik atau mungkin lebih teruk dari Canon 550D.

Untuk yang itu anda boleh lah tengok di sini, Canon 550D vs Canon 50D (tapi dalam English jugak ^_^)

semoga sedikit sebanyak Fotogu.Com menjawab persoalan di minda anda.. ^_^

SELAMAT MEMILIH ^_^