Posts tagged Lensa

Fokallength.jpg

Fahami Jarak Fokal (Focal Length)

2
Gu! sekali lagi kita bertemu dalam entri yang seterusnya dari Fotogu.Com .. Alhamdulillah~ setelah 3 minggu sibuk dengan projek dan kerja-kerja akhir tahun sebagai ahli akademik, akhirnya semua sudah siap.. tinggal kerja-kerja ‘pembersihan’ je lagi..hehe~   Apa-apa pun, hati ni  dah terlalu [...]
Canon 5D Mark ii + 24-105L

Lelong! 5D Mark II + 24-105L – RM300 SAHAJA

10
LELONG! LELONG! Siapa mau Canon 5D Mark ii + 24-105L - RM300 SAHAJA... (more…) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
PhotocontestFotogu.com_.jpg

Photography Contest dari Fotokem

1
Amacam? lama kan Fotogu.Com tak buat posting? hehe~ Fotogu.Com nak mintak maap dulu utk pertama-tamanya sebab sekarang ni ter’sibuk’ dengan kerja-kerja dan projek-projek..~ fiuhh~ tak lama dah nih.. pasni insyaAllah Fotogu.Com akan buat “Full-Time” dalam Fotografi..insyaAllah~ Doakan Fotogu.Com [...]
Selamat Hari Raya & Salam Lebaran Dari Fotogu.Com :D

Salam Lebaran + Tips Photoshooting Hari Raya

1
Assalamu'alaikum dan Salam Sejahtera buat semua ahli Fotogu.Com Di sini saya selaku admin Fotogu.Com, saya ingin menyusun 10 jari mahupun kaki ingin memohon maaf sekiranya ada tersalah kata, tersilap sebut, terlanjur perbuatan atau  terlebih makan. Ingatlah keluarga tersayang dan gunakanlah [...]
www.fotogu.comcropfactorexample2.jpg

Crop Sensor? Full Frame? Apa Bendanya Tu?

16
Kembali lagi kita dengan entri seterusnya oleh Fotogu.Com setelah lama menyepi. Sori ye kawan-kawan, crew Fotogu.Com sememang sibuk sedikit, lebih2 lagi di hujung tahun mcm ni.. Macam-macam majlis ade.. dengan kahwin nye.. convo nye.. jadi, sape2 lepas ni yg nk ikut Fotogu.Com ambil gambar.. Jom! [...]
lens

Bagaimana Hendak Baca Tulisan Pada Lensa?

20
Setelah sekian lama menyepi, kini Fotogu.Com kembali ^^, (fiuhh~ lega rasanya dapat menulis sedikit untuk berkongsi dengan semua) .. Sebelum kita mulakan. Fotogu.Com ingin ucapkan jutaan terima kasih kepada semua peminat Fotogu.Com yang sukakan dengan hasil kerja Fotogu.Com. Niat kami hanya satu, [...]
yang mana satu?

Nikon? Canon? Sony? Yang Mana Satu?

7
Baru sebentar tadi Fotogu.Com dihubungi oleh seorang pembaca blog kami dan bertanyakan tentang kamera DSLR pilihan hati, Assalamualaikum... saya ade sedikit pmasalahn dlm mbeli kamera antara nikon,canon & sony alpha...ramai antra mmber saya menggunakn nikon kerana mngatakn byk 3rd party lens dr [...]
1.jpg

SONY Camcorder + Lensa DSLR ??

3
Anda pasti terkejut kalau kami kata bahawa ada sebuah camcorder (perakam video) mampu bergabung dengan lensa-lensa yang digunakan oleh kamera DSLR. Ini kerana, dua bulan selepas mengumumkan perkembangannya, Sony telah melancarkan NEX-VG10E dengan E-mount camcorder yang menjadi camcorder pertama [...]
nononores2.jpg

Kenal Apa Itu Aperture dan Depth-of-Field(DOF)?

21
Tup..Tap..Tup..Tap.. Hari ni dah pun hari Sabtu.. Hari yang paling menggembirakan selepas waktu balik bekerja/belajar selepas Jumaat petang. Bagi yang tidak ada bini dan memiliki kamera, anda mungkin rasakan inilah waktu yang paling sesuai untuk anda meluangkan masa bersama gajet tercinta. Bahkan [...]
ShutterBukaDanTutup.jpg

Bermain Dengan Shutter Speed (Kelajuan Rana)

13
Alhamdulillah, sebaik sahaja satu program perkongsian spiritual selesai kelmarin, ada seorang sahabat crew Fotogu.Com datang kepada kami dan kami berbual-bual panjang. Syok punya sembang, kemudian dia bertanya soalan tentang satu ilmu fotografi yang masih yang berminat untuk tahu, Bang, macam mana [...]
konseptigasegiexposure.jpg

Tips Mudah Belajar Tentang Exposure

8
Masih ramai yang memakan masa untuk memahami konsep sebenar tentang ‘exposure’ ataupun dalam bahasa melayunya, pendedahan. Pendedahan apa tu? Haa.. sebenarnya ia adalah berapa banyak jumlah cahaya yang dibenarkan untuk didedahkan oleh kamera ke atas sensor kamera semasa proses mengambil gambar. [...]
Canonmodes_thumb.jpg

Kenali ‘MODE’ pada kamera

7
Hujung minggu yang lepas, crew Fotogu.Com telah selesai melaksanakan satu sesi ‘photoshoot’ untuk majlis resepsi pengantin lelaki di Bandar Baru Bangi. Pengantin lelaki yang juga merupakan kawan kepada crew Fotogu.Com didoakan agar terus berbahagia dan berkekalan sehingga hari akhirat. Amin~ Cerita [...]
DSLR-vs-PnS

9 Langkah Mudah Memilih Kamera

10
"Kamera DSLR apa yang patut saya beli?", soalan yang biasa ditanyakan kepada kami untuk memilih kamera DSLR paling baik. Ternyata pemilikan DSLR bukan lagi sesuatu yang janggal di kalangan pengguna umum. Namun, persoalannya, yang mana satu paling baik? yang mana satu patut anda beli? dan yang [...]
Go to Top