Posts tagged Photography

7d

Menang Canon 7D dari Canon Malaysia (English)

2
Canon-PhotoMalaysia March 2011 Photo Contest OPEN for Submission! Sponsored by Canon Marketing (M) Sdn Bhd Luxurious Prizes to be WON!   Year End Grand Prize: Canon EOS 7D Body Year End First Runner Up: Canon EOS 500D + EFS 18-55mm Lens Year End Second Runner Up: Canon PowerShot G12 Digital [...]
[Fotogu]  SalamAidilAdha1431H

Ibadah Qurban | Sambutan Aidil Adha 1431H

6
InsyaAllah esok kita akan menyambut satu lagi perayaan besar di dalam agama ISLAM yakni sambutan hari raya aidil adha 1431 hijriah. Jadi, Fotogu.Com nak ambil peluang ni untuk melafazkan SELAMAT HARI RAYA AIDIL ADHA dan SELAMAT MENJALANI IBADAH QURBAN ^_^ Ambillah pengajaran daripada kisah [...]
Fokallength.jpg

Fahami Jarak Fokal (Focal Length)

2
Gu! sekali lagi kita bertemu dalam entri yang seterusnya dari Fotogu.Com .. Alhamdulillah~ setelah 3 minggu sibuk dengan projek dan kerja-kerja akhir tahun sebagai ahli akademik, akhirnya semua sudah siap.. tinggal kerja-kerja ‘pembersihan’ je lagi..hehe~   Apa-apa pun, hati ni  dah terlalu [...]
PhotocontestFotogu.com_.jpg

Photography Contest dari Fotokem

1
Amacam? lama kan Fotogu.Com tak buat posting? hehe~ Fotogu.Com nak mintak maap dulu utk pertama-tamanya sebab sekarang ni ter’sibuk’ dengan kerja-kerja dan projek-projek..~ fiuhh~ tak lama dah nih.. pasni insyaAllah Fotogu.Com akan buat “Full-Time” dalam Fotografi..insyaAllah~ Doakan Fotogu.Com [...]
www.fotogu.comcropfactorexample2.jpg

Crop Sensor? Full Frame? Apa Bendanya Tu?

16
Kembali lagi kita dengan entri seterusnya oleh Fotogu.Com setelah lama menyepi. Sori ye kawan-kawan, crew Fotogu.Com sememang sibuk sedikit, lebih2 lagi di hujung tahun mcm ni.. Macam-macam majlis ade.. dengan kahwin nye.. convo nye.. jadi, sape2 lepas ni yg nk ikut Fotogu.Com ambil gambar.. Jom! [...]
lens

Bagaimana Hendak Baca Tulisan Pada Lensa?

20
Setelah sekian lama menyepi, kini Fotogu.Com kembali ^^, (fiuhh~ lega rasanya dapat menulis sedikit untuk berkongsi dengan semua) .. Sebelum kita mulakan. Fotogu.Com ingin ucapkan jutaan terima kasih kepada semua peminat Fotogu.Com yang sukakan dengan hasil kerja Fotogu.Com. Niat kami hanya satu, [...]
canon 60d

Canon 60D : EOS pertama dengan LCD artikulasi mudah alih

8
Percaya atau tidak, CANON telah pun mengisytiharkan untuk melancarkan EOS 60D, yang akan menggantikan abangnya, EOS 50D. Kamera DSLR baru ini diceritakan mempunyai ciri-ciri seperti CMOS 18 megapixel (APS saiz-C) sensor gambar DIGIC 4 prosesor Perakam HD video 1080p skrin paparan LCD [...]
d3100.jpg

Nikon D3100 dengan Video HD 1080p

10
Kenapa? tak percaya nikon akan mengeluarkan satu lagi model entry level dengan kelebihan merekod video HD 1080p? Mahu percaya atau tidak, di pertengahan bulan September tahun 2010 (luar negara) ini akan menjanjikan suatu saat manis buat penggemar DSLR terutamanya peminat sejati Nikon kerana NIKON [...]
Nikon D80

Tips: Membeli kamera terpakai dan shutter actuations

11
Kamera Nikon D80 kini dijual kerana pengguna beralih kepada D90 Terdapat beberapa perkara perlu dipertimbangkan sebelum membuat keputusan untuk membeli badan kamera dslr terpakai. Antaranya adalah: Warranty. Pemilik asal kamera Shutter actuation atau bilangan shutter. 1. Pertama sekali [...]
silhouette tak bagus

3 Teknik Foto Menarik Dengan Kamera Biasa – Bahagian II

7
Salam Ramadhan buat semua peminat Fotogu.Com Semoga semua puasa hari ni.. yang tak ade uzur tu harap-harap jangan la buat-buat uzur ye sebab untuk pahala berpuasa di bulan Ramadhan tak sama macam pahala kita qadha’ di bulan lain. So, tahan sikit la ye Dalam entri yang lepas kita dah berkongsi [...]
HpCamera.jpg

3 Teknik Foto Menarik Dengan Kamera Biasa – Bahagian I

14
Anda tiada kamera DSLR? yang anda hanya ada ialah kamera kecil yang ayah atau abang anda punya kamera handphone? atau lebih rendah lagi, anda hanya memiliki kamera handphone?? Tapi nun jauh di lubuk hati anda, anda masih mahu menghasilkan gambar yang menarik bukan? Jadi untuk entri kali ini, [...]
nononores2.jpg

Kenal Apa Itu Aperture dan Depth-of-Field(DOF)?

21
Tup..Tap..Tup..Tap.. Hari ni dah pun hari Sabtu.. Hari yang paling menggembirakan selepas waktu balik bekerja/belajar selepas Jumaat petang. Bagi yang tidak ada bini dan memiliki kamera, anda mungkin rasakan inilah waktu yang paling sesuai untuk anda meluangkan masa bersama gajet tercinta. Bahkan [...]
ShutterBukaDanTutup.jpg

Bermain Dengan Shutter Speed (Kelajuan Rana)

13
Alhamdulillah, sebaik sahaja satu program perkongsian spiritual selesai kelmarin, ada seorang sahabat crew Fotogu.Com datang kepada kami dan kami berbual-bual panjang. Syok punya sembang, kemudian dia bertanya soalan tentang satu ilmu fotografi yang masih yang berminat untuk tahu, Bang, macam mana [...]
Go to Top